8/2019
2021-10-04
„Poznaj potrawy regionalne – warsztaty kulinarne” w Kampinosie!
3 października warsztaty kulinarne „Poznaj potrawy regionalne – warsztaty kulinarne” zagościły w gminie Kampinos. Sala w budynku zespołu rekreacyjno - sportowego w Kampinosie zamieniła się w kuchnię otwartą. Nasi kucharze Jolanta i Jacek Piotrowscy przygotowali dla uczestników trzy stanowiska pracy, na których przygotowano dania mączne, mięsne i desery. Przygotowane potrawy oparte były na lokalnych przepisach i produktach.
Uzupełnieniem części praktycznej warsztatów był wykład pani Adrianny Leśniak- dietetyka klinicznego i sportowego z pasji i zamiłowania. Pani Adrianna poruszyła tematy zdrowego odżywiania, najnowszej piramidy żywienia oraz profilaktyki.
Poza przygotowanymi potrawami uczestnicy warsztatów mogli nauczyć się efektownego zdobienia potraw (ozdoby z warzyw) oraz spróbować różnych odsłon zimowej herbaty. Warsztaty były też polem do wymiany doświadczeń i pogłębiania swojej wiedzy kulinarnej w oparciu o doświadczenie szefów kuchni.
Uzupełnieniem części praktycznej warsztatów był wykład pani Adrianny Leśniak- dietetyka klinicznego i sportowego z pasji i zamiłowania. Pani Adrianna poruszyła tematy zdrowego odżywiania, najnowszej piramidy żywienia oraz profilaktyki.
Informacje na temat krótkich łańcuchów dostaw, systemów jakości, zachowania różnorodności genetycznej roślin i zwierząt przekazała Pani Marzena Cieślak.