Śniadania na trawie
2021-08-23
W miniony weekend tj. 21.08 i 22.08 w Parku Bajka w Błoniu oraz w
Pałacu pod Kampinosem w Lesznie odbyły się Śniadania na trawie. Tak jak zapowiadaliśmy było pysznie,
zdrowo i kolorowo. W menu znalazły się własnoręcznie robione herbaty z suszu, napary ziołowe, octy,
kwiaty jadalne, syropy, pasty wegetariańskie, omlety z dodatkiem lokalnych specjałów i wiele innych.
Mogliśmy wysłuchać prelekcji na temat wykorzystania roślin w domu i kuchni, praktycznych porad na
temat zbiorów oraz przetwarzania roślin oraz oczywiście wszystkiego spróbować!
W tajniki roślin wprowadziła nas Pani Aleksandra Marks z gospodarstwa
Samorośnie natomiast o smaczne jedzenie zadbali Jolanta i Jacek Piotrowscy wspaniali szefowie
kuchni. Serwowali lekkie i smaczne przekąski, doradzali oraz zdradzali tajniki kuchni najbardziej
dociekliwym uczestnikom naszych śniadań.
Mamy nadzieję, że "Śniadania
na trawie" na stałe wpiszą się w kalendarz imprez organizowanych przez Stowarzyszenie "Między Wisłą
a Kampinosem" więc do zobaczenia za rok!
Zadanie dofinansowano ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.
2021-08-10
Podczas błońskiego i lesznowskiego "Śniadania na trawie" o smaczne
jedzenie zadbają Jolanta i Jacek Piotrowscy. Kulinarna niespodzianka jaką dla nas przygotują będzie
na pewno wyjątkowa!
--------------------------------------------------------------
JolantaPiotrowska
ukończyła Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie. Karierę zawodową zaczęła w Warszawskim Hotelu
Marriott. Następnie doskonaliła swoje umiejętności w hotelach sieci Radisson, Accor,
Louvre Hotels Group. Ostanie 5 lat pracowała jako Head Chef w RadissonBlu Sobieski Hotel. Obecnie
Executive Chef w Hotelu NYX - nowo powstający obiekt w Varso Place. Współpracuje ze szkołami
gastronomicznymi w Warszawie, prowadząc szkolenia praktycznej nauki
zawodu.
2021-08-10
Podczas Śniadania na trawie (gmina Błonie oraz Leszno) prelekcję na
temat zastosowania i możliwości wykorzystania roślin w kuchni i domu wygłosi Aleksandra Marks z
gospodarstwa "Samorośnie". Pani Aleksandra opowie o czarnym bzie, pokrzywie zwyczajnej, sośnie,
świerku, żywokoście oraz kwiatach jadalnych. W trakcie śniadania będzie można obejrzeć, powąchać
oraz spróbować specjałów wykonanych w gospodarstwie oraz wspólnie przygotować coś pysznego.
Pani Aleksandra to pasjonatka natury oraz właścicielka
samowystarczalnego gospodarstwa więc bez wątpienia zarazi wszystkich pasją do korzystania z
dobrodziejstw natury.
2021-07-28
Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo!
2021-07-26
Serdecznie zapraszamy na ucztę dla ciała i duszy czyli wspólne
,,Śniadania na trawie''.