Przetwórstwo lokalne i turystyka - jak skutecznie wykorzystać walory przyrodnicze i dziedzictwo kulturowe do rozwoju obszarów Wiejskich


2023-08-31
Ostatni dzień w Małopolsce był równie ważny
i inspirujący jak wszystkie poprzednie. Odwiedziliśmy winnicę Marcyporęba, gdzie odbyły się
warsztaty enologiczne i degustacja. Winnica Marcyporęba to obiekt posiadający znak marki lokalnej
Dolina Karpia. Winnica słynie z produkcji wina gronowego, cydrów rzemieślniczych oraz
soków.
Podczas warsztatów enologicznych zapoznaliśmy się z zagadnieniami związanymi m.in. z przetwórstwem owoców winorośli, sposobami określania składu poszczególnych gatunków wina, procesami produkcji wina, sposobami przechowywania wina oraz zasadami degustacji.
Po obiedzie, który zjedliśmy również w Winnicy Marcyporęba, udaliśmy się w drogę powrotną do Czosnowa. Dojechaliśmy bezpiecznie do domów, a wyjazd zaliczamy do wyjątkowo udanych!
------------------------------------------
Wizyta studyjna w ramach operacji pn. ,,Przetwórstwo lokalne i turystyka - jak skutecznie wykorzystać walory przyrodnicze i dziedzictwo kulturowe do rozwoju obszarów Wiejskich” współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Podczas warsztatów enologicznych zapoznaliśmy się z zagadnieniami związanymi m.in. z przetwórstwem owoców winorośli, sposobami określania składu poszczególnych gatunków wina, procesami produkcji wina, sposobami przechowywania wina oraz zasadami degustacji.
Po obiedzie, który zjedliśmy również w Winnicy Marcyporęba, udaliśmy się w drogę powrotną do Czosnowa. Dojechaliśmy bezpiecznie do domów, a wyjazd zaliczamy do wyjątkowo udanych!
------------------------------------------
Wizyta studyjna w ramach operacji pn. ,,Przetwórstwo lokalne i turystyka - jak skutecznie wykorzystać walory przyrodnicze i dziedzictwo kulturowe do rozwoju obszarów Wiejskich” współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

2023-08-30
Kolejny dzień naszej wizyty studyjnej
przyniósł wiele fascynujących doświadczeń!
Zaczęliśmy od śniadania w MOLO Resort Osiek, który otrzymał zaszczytny znak marki lokalnej Dolina Karpia. To gwarancja jakości, przyjazności dla klienta i środowiska – o czym mogliśmy się osobiście przekonać.
Zaczęliśmy od śniadania w MOLO Resort Osiek, który otrzymał zaszczytny znak marki lokalnej Dolina Karpia. To gwarancja jakości, przyjazności dla klienta i środowiska – o czym mogliśmy się osobiście przekonać.
Przed południem zgłębialiśmy tajniki marki
lokalnej Dolina Karpia, wymieniając się wiedzą i doświadczeniami ze Stowarzyszeniem Dolina Karpia.
To organizacja działająca na rzecz zrównoważonego rozwoju obszaru, obejmującego siedem gmin w
Małopolsce.
Następnie wciągnęliśmy się w pasjonujący cykl warsztatów:
- Warsztaty z produkcji krówek zatorskich LollyPolly, które nie tylko cieszyły podniebienia, ale również pokazały nam kulisy ich tworzenia.
- Warsztaty pszczelarskie w Pasiece na Zastawiu, gdzie mogliśmy zgłębić tajniki pracy pszczelarza oraz poznać znaczenie pszczelarstwa dla środowiska.
- Malowanie płóciennych toreb w Ośrodku Kultury Gminy Tomice, dając nam kreatywną przestrzeń do wyrażenia siebie artystycznie.
Na obiad oraz kolację ponownie udaliśmy się do urokliwego MOLO Resort, gdzie mogliśmy delektować się smakami wspaniałej kuchni oraz spędzić miłe chwile w pięknym otoczeniu.
Dzień był pełen nowych doświadczeń, inspirujących spotkań i smaków lokalnej kuchni. Już nie możemy się doczekać, co przyniesie jutro!
--------------------
Wizyta studyjna w ramach operacji pn. ,,Przetwórstwo lokalne i turystyka - jak skutecznie wykorzystać walory przyrodnicze i dziedzictwo kulturowe do rozwoju obszarów Wiejskich” współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Warsztaty z produkcji krówek zatorskich LollyPolly, które nie tylko cieszyły podniebienia, ale również pokazały nam kulisy ich tworzenia.
- Warsztaty pszczelarskie w Pasiece na Zastawiu, gdzie mogliśmy zgłębić tajniki pracy pszczelarza oraz poznać znaczenie pszczelarstwa dla środowiska.
- Malowanie płóciennych toreb w Ośrodku Kultury Gminy Tomice, dając nam kreatywną przestrzeń do wyrażenia siebie artystycznie.
Na obiad oraz kolację ponownie udaliśmy się do urokliwego MOLO Resort, gdzie mogliśmy delektować się smakami wspaniałej kuchni oraz spędzić miłe chwile w pięknym otoczeniu.
Dzień był pełen nowych doświadczeń, inspirujących spotkań i smaków lokalnej kuchni. Już nie możemy się doczekać, co przyniesie jutro!
--------------------
Wizyta studyjna w ramach operacji pn. ,,Przetwórstwo lokalne i turystyka - jak skutecznie wykorzystać walory przyrodnicze i dziedzictwo kulturowe do rozwoju obszarów Wiejskich” współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

2023-08-29
28 sierpnia to data, która rozpoczęła naszą
podróż realizowaną w ramach projektu "Przetwórstwo lokalne i turystyka - jak skutecznie wykorzystać
walory przyrodnicze i dziedzictwo kulturowego rozwoju obszarów wiejskich".
Po długiej podróży dotarliśmy do urokliwej Małopolski, gdzie rozpoczęliśmy naszą przygodę od wyjątkowego obiadu w Restauracji Tarniówka. W drugiej części dnia odwiedziliśmy Ośrodek Hodowli Zarodowej w Osieku, gdzie zgłębiliśmy tajniki produkcji rybnej, następnie przenieśliśmy się do Izby Regionalnej Doliny Karpia w Osieku, która stanowi element Ekomuzeum Doliny Karpia. Intensywny dzień zakończyliśmy w Resorcie MOLO usytuowanym nad malowniczymi stawami.
--------------------
Wizyta studyjna w ramach operacji pn. "Przetwórstwo lokalne i turystyka - jak skutecznie wykorzystać walory przyrodnicze i dziedzictwo kulturowe do rozwoju obszarów Wiejskich" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Po długiej podróży dotarliśmy do urokliwej Małopolski, gdzie rozpoczęliśmy naszą przygodę od wyjątkowego obiadu w Restauracji Tarniówka. W drugiej części dnia odwiedziliśmy Ośrodek Hodowli Zarodowej w Osieku, gdzie zgłębiliśmy tajniki produkcji rybnej, następnie przenieśliśmy się do Izby Regionalnej Doliny Karpia w Osieku, która stanowi element Ekomuzeum Doliny Karpia. Intensywny dzień zakończyliśmy w Resorcie MOLO usytuowanym nad malowniczymi stawami.
--------------------
Wizyta studyjna w ramach operacji pn. "Przetwórstwo lokalne i turystyka - jak skutecznie wykorzystać walory przyrodnicze i dziedzictwo kulturowe do rozwoju obszarów Wiejskich" współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

2023-07-11
W wyniku przeprowadzonego postępowania – zapytanie ofertowe (na stronie
www.lgdkampinos.pl) dotyczące realizacji projektu pn. „Przetwórstwo lokalne i turystyka – jak
skutecznie wykorzystać walory przyrodnicze i dziedzictwo kulturowe do rozwoju obszarów wiejskich” w
ramach w konkursu nr 7/2023 w ramach Planu Operacyjnego na lata 2022-2023 Krajowej Sieci Obszarów
Wiejskich 2014-2020 dla Województwa Mazowieckiego na 2023 rok została wybrana oferta złożona
przez firmę: MEDIMA-PL GRZEGORZ PYJOS ul. Parkowa 40, 34-114 Brzeźnica.

2023-06-20
Zapraszamy 16 osób z obszaru działania
Stowarzyszenia „Między Wisła a Kampinosem” (członkowie, mieszkańcy, przedsiębiorcy, przedstawiciele
organizacji pozarządowych, jednostek samorządowych oraz pracownik biura), które obecnie prowadzą
działalność związaną z usługami gastronomicznymi, turystycznymi, rękodzielniczymi, przetwórstwem
spożywczym, tworzeniem i promocją marek lokalnych, wzięły udział w certyfikacji swoich
produktów, usług, mają zamiar w najbliższej przyszłości podjąć tego typu działalność lub złożyć
wniosek o certyfikację marki lokalnej.
Nabór zgłoszeń od 21 czerwca 2023 r.
Liczba miejsc ograniczona, ważna kolejność zgłoszeń!
Liczba miejsc ograniczona, ważna kolejność zgłoszeń!

2023-06-20
dotyczące realizacji projektu pn.: „Przetwórstwo lokalne i turystyka – jak
skutecznie wykorzystać walory przyrodnicze i dziedzictwo kulturowe do rozwoju obszarów wiejskich” w
ramach w konkursu nr 7/2023 w ramach Planu Operacyjnego na lata 2022-2023 Krajowej Sieci Obszarów
Wiejskich 2014-2020 dla Województwa Mazowieckiego na 2023 rok.

2023-06-06
Partnerzy KSOW biorący udział w realizacji
operacji:
Stowarzyszenie „Między Wisłą a Kampinosem”
Gminna Biblioteka Publiczna w Czosnowie
Centrum Kultury w Łomiankach
Tytuł operacji:
„Przetwórstwo lokalne i turystyka – jak skutecznie wykorzystać walory przyrodnicze i dziedzictwo kulturowe do rozwoju obszarów wiejskich”
Stowarzyszenie „Między Wisłą a Kampinosem”
Gminna Biblioteka Publiczna w Czosnowie
Centrum Kultury w Łomiankach
Tytuł operacji:
„Przetwórstwo lokalne i turystyka – jak skutecznie wykorzystać walory przyrodnicze i dziedzictwo kulturowe do rozwoju obszarów wiejskich”