8/2019
2020-08-31
Oj, co to był za wyjazd!
Projekt współpracy "Marka lokalna szansą rozwoju regionu" dobiega końca. W
ramach ostatniego wyjazdy studyjnego w dniach 24-25 sierpnia 2020 r. w Dolinie Baryczy
przedstawicieli pięciu partnerskich lokalnych grup działania. To były intensywne dwa dni, dużo
ciekawych miejsc, ludzi z pasją którzy od lat współtworzą certyfikowana, w ramach systemu Dolina
Baryczy Poleca, ofertę.
-----------
Uczestnicy wizyty zapoznali się z ofertą gastronomiczną Restauracji Lido w Antoninie, gdzie smakowani między innymi burgery z karpia. Wraz z przewodnikiem odwiedzili Kaplicę i Pałac Myśliwski Radziwiłłów w Antoninie. W gościnnych progach kompleksu Górecznik w ramach warsztatowych zajęć zapoznali się z ofertą rękodzielniczą na bazie suszonych roślin Agnieszki i Jarosława Lesiaków, ofertą rekreacyjną – przejażdżki bryczka Ośrodka Jurand, czy edukacyjną ofertą Górecznika powstającą we współpracy z Piekarnią GS Przygodzice. Ciekawy dzień zwieńczyła wspaniała kolacja z produktem lokalnym m.in. karpiem pochodzącym z gospodarstwa Możdżanów, winami z winnicy Anna, w wybornym towarzystwie muzyków z zespołu Boćki – prezentującymi ubiegająca się o znak ofertę kulturalną GOK w Przygodzicach. Uczestnicy mieli też okazję obejrzeć najnowszy film Poznaj Dolinę Baryczy https://www.youtube.com/watch?v=nIpBfWdxfv4.
-----------
Kolejny dzień rozpoczął się spacerem po bogatej ofercie rekreacyjnej i noclegowej Campusu Domasławice oraz Krośnic. Tam goście w grupach zapoznali się z ofertą sadownictwa i przetwórstwa gospodarstw Dziekan i Łaniak. W trakcie przejażdżki meleksem po miejscowości i okolicznych stawach, w krótkim czasie poznali ofertę edukacyjną i rekreacyjną CETS. Kolejnym punktem były odwiedziny w KOM w Miliczu gdzie uczestnicy poznali ofertę edukacyjną, zwiedzili Muzeum Bombki, izbą pamięci Druha Bolka i szkołę społeczną im. Astrid Lindgren. Intensywne zwiedzanie zaostrzyły apetyty, które udało się zaspokoić w Restauracji Parkowa. Degustacyjny obiad z produktów lokalnych był ostatnim kulinarnym akcentem wizyty zakończonej prezentacją oferty noclegowej i relaksacyjnym spacerem z właścicielami Ceglanego Domu w Koruszce.
Przedstawiamy kilka zdjęć z tego wyjazdu!
-----------
Uczestnicy wizyty zapoznali się z ofertą gastronomiczną Restauracji Lido w Antoninie, gdzie smakowani między innymi burgery z karpia. Wraz z przewodnikiem odwiedzili Kaplicę i Pałac Myśliwski Radziwiłłów w Antoninie. W gościnnych progach kompleksu Górecznik w ramach warsztatowych zajęć zapoznali się z ofertą rękodzielniczą na bazie suszonych roślin Agnieszki i Jarosława Lesiaków, ofertą rekreacyjną – przejażdżki bryczka Ośrodka Jurand, czy edukacyjną ofertą Górecznika powstającą we współpracy z Piekarnią GS Przygodzice. Ciekawy dzień zwieńczyła wspaniała kolacja z produktem lokalnym m.in. karpiem pochodzącym z gospodarstwa Możdżanów, winami z winnicy Anna, w wybornym towarzystwie muzyków z zespołu Boćki – prezentującymi ubiegająca się o znak ofertę kulturalną GOK w Przygodzicach. Uczestnicy mieli też okazję obejrzeć najnowszy film Poznaj Dolinę Baryczy https://www.youtube.com/watch?v=nIpBfWdxfv4.
-----------
Kolejny dzień rozpoczął się spacerem po bogatej ofercie rekreacyjnej i noclegowej Campusu Domasławice oraz Krośnic. Tam goście w grupach zapoznali się z ofertą sadownictwa i przetwórstwa gospodarstw Dziekan i Łaniak. W trakcie przejażdżki meleksem po miejscowości i okolicznych stawach, w krótkim czasie poznali ofertę edukacyjną i rekreacyjną CETS. Kolejnym punktem były odwiedziny w KOM w Miliczu gdzie uczestnicy poznali ofertę edukacyjną, zwiedzili Muzeum Bombki, izbą pamięci Druha Bolka i szkołę społeczną im. Astrid Lindgren. Intensywne zwiedzanie zaostrzyły apetyty, które udało się zaspokoić w Restauracji Parkowa. Degustacyjny obiad z produktów lokalnych był ostatnim kulinarnym akcentem wizyty zakończonej prezentacją oferty noclegowej i relaksacyjnym spacerem z właścicielami Ceglanego Domu w Koruszce.
Przedstawiamy kilka zdjęć z tego wyjazdu!