W poszukiwaniu inspiracji rozwoju działalności na terenach wiejskich – produkty lokalne, turystyczne na bazie zasobów przyrodniczych i kulturowych

2021-08-10
Ostatni dzień spędziliśmy równie intensywnie. Rano mieliśmy spotkanie z
burmistrzem Nyíregyháza. Była okazja do wymiany doświadczeń i dobrych praktyk dotyczących realizacji
projektów z dofinansowaniem ze środków UE w zakresie turystyki, promocji regionu poprzez produkty
lokalne, zasoby przyrodnicze, kulturowe.

2021-08-09
Kolejny dzień, nowe doznania. Tym razem dotarliśmy do Tokaju, gdzie
zwiedzaliśmy winnicę Patricius, jedną z uznanych i cenionych winiarni tokajskich.
Zrzeszona w prestiżowym stowarzyszeniu Tokaj Reinessance. Winiarnia należy do rodziny Kékessy, ojca Dezsö Kékessy i jego córki - Katinki Kékessy. Rodzina ta ma długie tradycje winiarskie, od XVIII wieku jej przodkowie byli w posiadaniu bardzo cenionych parceli w Tokaju, Szegi i Szõlõske. Za początek nowej historii winiarni uznaje się 1999 rok. Kékessy przebudował i unowocześnił winiarnię, znajdującą się przy winnicach Várhegy Obecnie winnica zajmuje 85 ha. Kékessy zatrudnia cenionego enologa - Pétera Molnára. Córka Dezsö - Katinka oraz jej mąż zaangażowani są w umacnianie winiarskich tradycji rodzinnych.
Zrzeszona w prestiżowym stowarzyszeniu Tokaj Reinessance. Winiarnia należy do rodziny Kékessy, ojca Dezsö Kékessy i jego córki - Katinki Kékessy. Rodzina ta ma długie tradycje winiarskie, od XVIII wieku jej przodkowie byli w posiadaniu bardzo cenionych parceli w Tokaju, Szegi i Szõlõske. Za początek nowej historii winiarni uznaje się 1999 rok. Kékessy przebudował i unowocześnił winiarnię, znajdującą się przy winnicach Várhegy Obecnie winnica zajmuje 85 ha. Kékessy zatrudnia cenionego enologa - Pétera Molnára. Córka Dezsö - Katinka oraz jej mąż zaangażowani są w umacnianie winiarskich tradycji rodzinnych.

2021-08-08
Po wczorajszym, prywatnym festiwali gulaszu ciężko było wstać tak
wcześnie, ale było warto. Targ przy Zalár utca w Egerze, o tej porze roku jest pełen sezonowych,
kolorowych owoców i warzyw do tego mnóstwo produktów lokalnych z okolicznych gospodarstw.

2021-08-07
Dzisiaj wizyta w gospodarstwie produkującym oleje tłoczone na zimno.
Gospodarstwo wykorzystujące tradycyjne receptury i mogące się podzielić informacjami na temat
promocji i sprzedaży takich produktów przy gospodarstwie oraz współpracy z okolicznymi instytucjami,
np. szkołami.

2021-08-06
Dzisiejszy dzień rozpoczęliśmy od wymiany doświadczeń i dobrych praktyk
między partnerami projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II
Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” PROW na lata 2014-2020.
Dotarliśmy już do Szantes. Po czym odwiedziliśmy gospodarstwo Bakó Kertészeti Kft., w którym uprawiana jest papryka metodą bezglebową, z wykorzystaniem wód termalnych z własnej pompy. Prezentację gospodarstw rodzinnych opartych na wodach termalnych poprowadzili: Alicja Henryka Szőriné Zielinska GRODAN B.V., Dr. Nagygál János (Árpád- Agrár Zrt.), Bakó Dániel (Bakó- Kertészeti Kft.).
Dotarliśmy już do Szantes. Po czym odwiedziliśmy gospodarstwo Bakó Kertészeti Kft., w którym uprawiana jest papryka metodą bezglebową, z wykorzystaniem wód termalnych z własnej pompy. Prezentację gospodarstw rodzinnych opartych na wodach termalnych poprowadzili: Alicja Henryka Szőriné Zielinska GRODAN B.V., Dr. Nagygál János (Árpád- Agrár Zrt.), Bakó Dániel (Bakó- Kertészeti Kft.).

2021-08-05
Od wczesnych godziny nocno/porannych rozpoczęliśmy realizację operacji pn. „W
poszukiwaniu inspiracji rozwoju działalności na terenach wiejskich – produkty lokalne, turystyczne
na bazie zasobów przyrodniczych i kulturowych”, współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w
ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów
Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.