"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji Zgadzam się

''Rozwój terenów wiejskich w oparciu o zasoby przyrodnicze, społeczne i kulturowe"

2022-08-24
Relacja z drugiego dnia wizyty studyjnej.
Sery, wędliny, chleb tak w trzech słowach można podsumować drugi dzień wyjazdu, który rozpoczęliśmy od odwiedzenia Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego „FIGA”. To urokliwie położone gospodarstwo prowadzi hodowlę kóz i przetwórstwo mleka koziego. Słynie z serów robionych według starych, tradycyjnych receptur.

Następnie przejechaliśmy do Dukli, gdzie mieliśmy okazję spróbować wyrobów wędliniarskich mistrzów masarskiego rzemiosła z firmy „Jasiołka” oraz porozmawiać z jej właścicielem Panem Pawłem Krajmasem, który jest również prezesem Stowarzyszenia Polska Ekologia.

W Piekarni KIEŁTYKA, która oferuje ponad 100 produktów z certyfikatem przetwórstwa ekologicznego, porozmawialiśmy na temat tradycyjnie wypiekanego chleba, ale również o nowych liniach produkcyjnych dla klientów ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi.

W odwiedzonej Serowarni Piastowskiej w Łężanach oprócz degustacji pysznych serów dowiedzieliśmy się jak sprawnie dzielić czas między codzienną produkcją, a prowadzeniem szkoleń i kursów serowarskich. I tak minęła nam połowa dnia.

Po obiedzie odwiedziliśmy Pijalnie Czekolady w Korczynie - M.Pelczar Chocolatier, która znajduje się na przedmieściach Krosna – miejsce prawdziwie magiczne gdzie każdy mógł znów poczuć się jak dziecko.

Kolację zjedliśmy w pięknej Winnicy Sztukówka, a tam nie tylko posiłek skradł nasze serca.

Wizyta studyjna w ramach operacji pn. ,,Rozwój terenów wiejskich w oparciu o zasoby przyrodnicze, społeczne i kulturowe'' współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.





Zobacz także:
polityka cookies

copyright © Między Wisłą a Kampinosem 2017
projekt strony IRN Multimedia | oprogramowanie choruzy.pl