Aktualności
2021-09-23
Podsumowanie warsztatów kulinarnych w Gminie Łomianki!
W trakcie pierwszych warsztatów ,,Poznaj potrawy regionalne - warsztaty
kulinarne'' (gmina Łomianki), które odbyły się 19 września w Centrum Kultury w Łomiankach gotowali
dla nas szefowie kuchni Pan Dariusz Bolanowski i Pan Tomasz Binio. Obaj panowie z dużą dawką humoru
opowiedzieli o sobie, kuchni i gotowaniu by następnie przystąpić do warsztatów.
Uczestnicy pojedynczo lub w grupach mieli okazję przyrządzić dania mączne, mięsne i desery. Warsztaty opierały się przede wszystkim na praktyce, ale Pan Darek i Pan Tomasz z chęcią dzielili się tajnikami warsztatu kucharza. Szczególną radość z gotowania miały dzieci, które licznie zagościły w naszej zaimprowizowanej kuchni. Bardzo uważaliśmy na palce więc obyło się bez rozlewu krwi.
Przerwę w warsztatach wykorzystaliśmy aby wysłuchać wykładu Pani mgr. Inż. Krystyny Machniewskiej, która pracuje na stanowisku kierownika wydziału żywienia w samodzielnym publicznym specjalistycznym szpitalu zachodnim im. św. Jana Pawła II w Grodzisku Mazowieckim Pani Krystyna z zapałem przekonywała uczestników warsztatów do zmniejszenia ilości spożywanego cukru i mięsa do większej aktywności fizycznej i picia dużej ilości wody. Wszystkie wskazówki okazały się wyjątkowo cenne, a wykład był wstępem do dyskusji jaka rozgorzała wśród przybyłych.
Uczestnicy pojedynczo lub w grupach mieli okazję przyrządzić dania mączne, mięsne i desery. Warsztaty opierały się przede wszystkim na praktyce, ale Pan Darek i Pan Tomasz z chęcią dzielili się tajnikami warsztatu kucharza. Szczególną radość z gotowania miały dzieci, które licznie zagościły w naszej zaimprowizowanej kuchni. Bardzo uważaliśmy na palce więc obyło się bez rozlewu krwi.
Przerwę w warsztatach wykorzystaliśmy aby wysłuchać wykładu Pani mgr. Inż. Krystyny Machniewskiej, która pracuje na stanowisku kierownika wydziału żywienia w samodzielnym publicznym specjalistycznym szpitalu zachodnim im. św. Jana Pawła II w Grodzisku Mazowieckim Pani Krystyna z zapałem przekonywała uczestników warsztatów do zmniejszenia ilości spożywanego cukru i mięsa do większej aktywności fizycznej i picia dużej ilości wody. Wszystkie wskazówki okazały się wyjątkowo cenne, a wykład był wstępem do dyskusji jaka rozgorzała wśród przybyłych.
Ostatnią część teoretyczną
dotyczącą krótkich łańcuchów dostaw, systemów jakości, zachowania różnorodności genetycznej roślin i
zwierząt zaprezentowała Pani Marzena Cieślak. Warsztaty zakończyliśmy z nową wiedzą i
umiejętnościami, no i oczywiście z pełnymi brzuchami.
----------------------
Patronem honorowym tegorocznych ,,Poznaj
potrawy regionalne - warsztaty kulinarne'' (gmina Łomianki) jest Marszałek Województwa Mazowieckiego
Adam
Struzik.