8/2019
2019-03-08
Tworzenie lub rozwój inkubatorów przetwórstwa lokalnego produktów rolnych - niezbędne informacje!
Działanie Leader realizowane w ramach Programu Rozwoju Obszarów
Wiejskich 2014-2020, zakłada m. in., wsparcie dla tworzenia i rozwoju inkubatorów przetwórstwa
lokalnego, czyli tworzenia infrastruktury służącej przetwarzaniu produktów rolnych w celu
udostępniania jej rolnikom i lokalnym producentom.
Czym jest taki inkubator ?
Inkubator przetwórstwa lokalnego - to podmiot działający w celu udostępnienia
lokalnym producentom rolnym lub małym przetwórcom, infrastruktury (pomieszczeń wyposażonych w
urządzenia i maszyny niezbędne do przetwarzania produktów spożywczych i przygotowania do sprzedaży),
spełniającej wymagania weterynaryjne, sanitarne i ochrony środowiska. Zasada funkcjonowania
inkubatora przetwórstwa lokalnego polega na odpłatnym udostępnianiu rolnikom przetwarzającym
produkty rolne, odpowiedniego zaplecza kuchennego. Przetwarzanie produktów spożywczych w
odpowiednich warunkach higienicznosanitarnych przyczyni się do profesjonalnej produkcji domowej
żywności oraz do ułatwienia rozwoju działalności gospodarczej. Zaawansowana forma inkubatora
przetwórstwa lokalnego może też służyć przechowywaniu produktów oraz świadczyć usługi z zakresu
pomocy prawnej, technologicznej lub marketingowej. Usługi świadczone przez inkubator będą mogły
obejmować również przygotowanie narzędzi informatycznych potrzebnych do sprzedaży i
dystrybucji produktów rolnych przez Internet.