"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji Zgadzam się

Aktualności

2019-03-08
Tworzenie lub rozwój inkubatorów przetwórstwa lokalnego produktów rolnych - niezbędne informacje!
Działanie Leader realizowane w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020, zakłada m. in., wsparcie dla tworzenia i rozwoju inkubatorów przetwórstwa lokalnego, czyli tworzenia infrastruktury służącej przetwarzaniu produktów rolnych  w celu udostępniania jej rolnikom i lokalnym producentom. 


Czym jest taki inkubator ?  

Inkubator przetwórstwa lokalnego - to podmiot działający w celu udostępnienia lokalnym producentom rolnym lub małym przetwórcom, infrastruktury (pomieszczeń wyposażonych  w urządzenia i maszyny niezbędne do przetwarzania produktów spożywczych i przygotowania do sprzedaży), spełniającej wymagania weterynaryjne, sanitarne i ochrony środowiska.  Zasada funkcjonowania inkubatora przetwórstwa lokalnego polega na odpłatnym  udostępnianiu rolnikom przetwarzającym produkty rolne, odpowiedniego zaplecza kuchennego.  Przetwarzanie produktów spożywczych w odpowiednich warunkach higienicznosanitarnych przyczyni się do profesjonalnej produkcji domowej żywności oraz do ułatwienia rozwoju działalności gospodarczej. Zaawansowana forma inkubatora przetwórstwa lokalnego może też służyć przechowywaniu produktów oraz świadczyć usługi z zakresu pomocy prawnej, technologicznej lub marketingowej. Usługi świadczone przez inkubator będą mogły obejmować również przygotowanie narzędzi informatycznych potrzebnych do sprzedaży  i dystrybucji produktów rolnych przez Internet.  

Inkubatory PROW 2014-2020
Inkubator kuchenny poradnik tworzenia i funkcjonowania
Inkubatory przetwórstwa lokalnego
polityka cookies

copyright © Między Wisłą a Kampinosem 2017
projekt strony IRN Multimedia | oprogramowanie choruzy.pl