"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji Zgadzam się

Poznaj potrawy regionalne - warsztaty kulinarne

2021-09-20
Podsumowanie warsztatów kulinarnych w Gminie Łomianki!
W trakcie pierwszych warsztatów ,,Poznaj potrawy regionalne - warsztaty kulinarne'' (gmina Łomianki), które odbyły się 19 września w Centrum Kultury w Łomiankach gotowali dla nas szefowie kuchni Pan Dariusz Bolanowski i Pan Tomasz Binio. Obaj panowie z dużą dawką humoru opowiedzieli o sobie, kuchni i gotowaniu by następnie przystąpić do warsztatów.

Uczestnicy pojedynczo lub w grupach mieli okazję przyrządzić dania mączne, mięsne i desery. Warsztaty opierały się przede wszystkim na praktyce, ale Pan Darek i Pan Tomasz z chęcią dzielili się tajnikami warsztatu kucharza. Szczególną radość z gotowania miały dzieci, które licznie zagościły w naszej zaimprowizowanej kuchni. Bardzo uważaliśmy na palce więc obyło się bez rozlewu krwi.

Przerwę w warsztatach wykorzystaliśmy aby wysłuchać wykładu  Pani mgr. Inż. Krystyny Machniewskiej, która pracuje na stanowisku kierownika wydziału żywienia w samodzielnym publicznym specjalistycznym szpitalu zachodnim im. św. Jana Pawła II w Grodzisku Mazowieckim  Pani Krystyna z zapałem przekonywała uczestników warsztatów do zmniejszenia ilości spożywanego cukru i mięsa do większej aktywności fizycznej i picia dużej ilości wody. Wszystkie wskazówki okazały się wyjątkowo cenne, a wykład był wstępem do dyskusji jaka rozgorzała wśród przybyłych.

Ostatnią część teoretyczną dotyczącą krótkich łańcuchów dostaw, systemów jakości, zachowania różnorodności genetycznej roślin i zwierząt zaprezentowała Pani Marzena Cieślak. Warsztaty zakończyliśmy z nową wiedzą i umiejętnościami, no i oczywiście z pełnymi brzuchami.

-----------
Patronem honorowym tegorocznych ,,Poznaj potrawy regionalne - warsztaty kulinarne'' (gmina Łomianki) jest Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.

logotyp


Zobacz także:
polityka cookies

copyright © Między Wisłą a Kampinosem 2017
projekt strony IRN Multimedia | oprogramowanie choruzy.pl